Ce este Linux?

Pe scurt „Linux” este un sistem de operare alternativ/înlocuitor pentru Windows și/sau macOS care în majoritatea cazurilor este cunoscut ca un sistem foarte greu de folosit, dedicat server-lor și administratorilor.

Povestea lungă este un pic mai complicată decât pare dar ușor de înțeles dacă ești un pic atent 🙂

În teorie „Linux” este un sistem de operare, dar în practică este nucleul sistemului de operare sau kernel cum este numit în engleză. Numele acestui nucleu/kernel a devenit popular ca un sistem de operare pentru că este ușor de pronunțat, ușor de ținut minte și a avut o reclamă mult mai mare decât numele original, care este GNU/Linux.

Nucleul Linux a fost creat de Linus Torvalds în 1991, care între timp a fost îmbunătățit cu ajutorul programatorilor voluntari din întreaga lume. Acest nucleu a fost lansat sub licența GNU GPL, care este o licență liberă și codul sursă este gratuit și liber, oricine se pricepe îl poate folosi și modifica atât timp cât respectă licența GPL.

Nucleul a fost dezvoltat la început pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suportă o mare gamă de microprocesoare și arhitecturi. Este folosit atât pe calculatoare și supercomputere cât și pe sisteme încapsulate ca telefoanele mobile sau bancomate.

Pentru mai multe informații:

2 comments

  1. As adauga/inlocui…Linux nu este inlocuitor/alternativa la Windows…este altceva. Insasi logica de aranjare a FS-ului este diferit, cum booteaza(sau cine booteaza) este diferit.
    Parerea mea este ca NU poti compara Windows cu Linux sau cu MacOs…poti compara doar serviciile(http,ftp,smb-uri,routing,dhcp,AD services,intergrare si inter-operabilitate,Ui,access pe fisiere,etc)…dar sistemele de baza insasi…”It’s like comparing apples to oranges”

    1. Într-un fel sunt de acord cu tine pentru că Linux este nucleul sistemului de operare. Sistemul de operare este GNU/Linux și care se poate folosi exact ca Windows. Cea mai simplă comparație este astfel: Windows=Mașină – GNU/Linux=Motocicletă și atunci este normal că aceste două sisteme de operare să fie diferite.

      În această situație intră și macOS sau sistemele de operare pentru telefon. Au același scop dar se comportă diferit. Cum există GNU/Linux pentru servere așa există și Windows pentru servere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

0 Shares
Share
+1
Tweet
Pin
Stumble
Share